B a n d s c h u u r m a c h i n e
Jaar: 2016
Opdrachtgever: FabLab Zwolle
Status: Geproduceerd
Rendering van de bandschuurmachine
Rendering van de bandschuurmachine
Configuraties
Mogelijke band-configuraties bij schuurband van 3m
Configuraties

Mogelijke band-configuraties bij schuurband van 2m

De bandschuurmachine in de smederij
De bandschuurmachine in de smederij
Torsieveer houdt band onder spanning
Torsieveer houdt band onder spanning
Polijstschijf
Polijstschijf
3 snelheden beschikbaar
3 snelheden beschikbaar
Pulley uit lasergesneden en daarna gedraaid hout
Pulley uit lasergesneden en daarna gedraaid hout
Enkele foto's van de bandschuurmachine
Over de Bandschuurmachine
Deze DIY (Do It Yourself) bandschuurmachine is zo ontworpen dat hij geproduceerd kan worden in het merendeel van de werkplaatsen en met de meest voorkomende gereedschappen en machines.
De meeste van de stalen kokers zijn in meerdere richtingen instelbaar. Hierdoor is de bandschuurmachine precies te configureren naar de wensen van de gebruiker. Zodoende is het mogelijk om objecten te schuren die niet geschuurd kunnen worden met de meeste bandschuurmachines. Ook is de machine hierdoor niet gebonden is aan één maat schuurband.
Door de symmetrische opstelling van de aandrijfas is het mogelijk de volledige machine in spiegelbeeld op te bouwen, mocht dit beter uitkomen qua opstelling. Ook is het mogelijk om met de ongebruikte kant van de aandrijfas de machine een tweede functie te geven. Hier kan bijvoorbeeld een polijstschijf op gemonteerd worden. 
De elektromotor is scharnierend aan de machine gemonteerd. Het gewicht van de elektromotor houdt de V-snaar onder spanning. De snelheid van de machine is instelbaar, door de elektromotor omhoog te kantelen en de V-snaar in een andere goot van de pulley te leggen. Dit is een eenvoudig proces wat zonder gereedschappen kan gebeuren.
De opdracht
Het bedrijf waar ik stage liep beschikt over een smederij. Hier worden onder andere workshops zwaardsmeden gegeven. Voor het afwerken van de zwaarden was een grote bandschuurmachine nodig. Ik kreeg de mogelijkheid deze te ontwerpen én te bouwen. De bandschuurmachine moest volledig geproduceerd worden binnen het stagebedrijf, wat inhield dat ik alleen gebruik kon maken van de volgende machines: een lasersnijder, een draaibank, een frees, een lasapparaat en een plasmasnijder. Ook was het belangrijk dat de machine volledig te configureren is naar de wensen van de gebruiker. Dit zorgt ervoor dat het schuren van lastig te bereiken delen een stuk makkelijker wordt gemaakt. Als laatste was er de wens om uitgebreide bouwinstructies te publiceren op de site Instructables, zie de link onderaan deze pagina.
De details en de bouwinstructies
Back to Top